Spelifiering

Tidslinje

2 veckor.

Prototyp

Bakgrund


Designa en pappersprototyp av en application som berör och anpassar en alternativ lösning inom ett valt problemområde inom "Hållbarhet & Klimatanpassning". Uppgiften ska tydligt inkludera samt vara byggt runt en spelfierings-modell.

Jag valde att göra denna uppgift enskilt.

Mål


Önskat mål från uppdragsgivaren:


  • Visualisera 3-5 steg med designskisser som visualiserar prototyypen
  • Beskriva och argumentera för sitt lösningsval
  • Rita upp en dynamisk modell (gameloop) för hur systemet och användarens upplevelse simuleras i praktiken.

Problemformulering


Jag valde att fokusera på att spelifiera sopåtervinning för villaägare.

Som villagägare i Karlstad kommun begöver du betala pengar för att få ett extra sopkärl på din tomt, där du kan sortera pappers- och plastförpackningar.

Idé


Min idé är att istället för att straffa de villaägarna som vill bli bättre på att sortera sitt avfall, med hjälp av spelifiering förbättra upplevelsen med att slänga rätt sak på rätt plats.

Med min idé kommer mindre avfall hamna i brännbart och mer kommer kunna återvinnas.


Om du är duktig på att sortera ditt avfall, så får du belöning i form av billigare sophämtning.

Utmaning


Vill man som villaägare i dagsläget värna extra om miljön kostar det idag extra om man vill sortera pappers- och plastförpackningar. Problemet är att man redan betalar för sophämtning, vilket gör att man straffas om man vill värna mer om miljön.

Användarmål


Målet med denna tjänst är att få pappers- och plastförpackningar att i större utsträckning hamna i rätt kärl. Vilket bidrar till störra återvinning.

Succén för projektet


Om mindre avfall hamnar i brännbart och att fler pappers- och plastförpackningar blir återvunna

Målgrupp


Målgruppen för denna tjänst är alla villaägare som inte bor nära en återvinningscentral. Men även de som inte vill betala extra för att man är duktig med att sortera sitt avfall.

Användarens problem/utmaningar


  • Användarna vet inte alltid vad som är plast och papper
  • Måste ha plats för en extra soptunna

Valda spedynamiker


Fast belöningssystem - Användaren vet att efter man fyllt tunnan till hälften, så utlovas en fast belöning.

Argumentation


Jag tror att denna lösning skulle göra att många fler villaägare skulle sortera sitt avfall, eftersom man vet att det utlovas en belöning om man fyller dessa behållare. Man kan se live i appen mycket man fyllt upp, vilket gör det smidigt att se hur man ligger till. I dagsläget får man betala för att få en till soptunna, detta bidrar till att väldigt få har en sådan tunna. Har kollat på mitt villaområde, kunde bara se en. I framtiden kan man koppla på nya koncept, t.ex. påminnelse när sopbilen snart kommer eller tips om hur man kan sortera bättre.

Designen försökte jag hålla så tydlig som möjligt, användartestade den på min farmor (74år). Efter det gjorde jag småförändringar som ledde till denna version.

Prototyp

Prototyp Sortera mera


För att lättare förstå applikationen gjordes en klickbar prototyp i programmet Figma.


Rekommendationer

Rekommendationer som bör slutföras innan lansering


● Användartester: För att veta om vi idén och upplägget för designen är bra, bör man göra minst fem användartester på vald målgrupp.


● Flera i samma hushåll: För att denna applikation ska fungera väl, är det av största vikt att samtliga i hushållet kan ansluta sig till samma soptunna. Därför är det viktigt att anslutning från flera användare hamnar i rätt soptunna.


● Inlogg: Här kan man tänka sig att istället för att skapa konto, att man loggar in via bank-id eller via andra inlogg