Vi fick en tidslinje på 3 veckor, efter den tiden skulle vi presentera vårt Proof of concept för en fiktiv filantrop i form av en interaktiv prototyp.
Projektet skulle presenteras för en fiktiv filantrop som ville se ett "proof of concept" i form av en interaktiv prototyp av webbapplikationen.
Filantropen ville se detta för att kunna avgöra om ett ekonomiskt bidrag för projektet skulle utdelas eller inte. Lösningen skulle gynna både privatpersoner och företag. Ett förarbete till prototypen skulle göras i form av en flowchart samt wireframes. Prototypen skulle vara en "mid-fidelity"-prototyp.
Vår uppgift var att komma på en lösning till ett miljörelaterar samhällsproblem. Lösningen skulle vara i form av en webbapplikation. Det fanns tre olika miljöutmaningar att välja mellan, vi valde den som handlade om att minska fossila bilresor.
Vi vill få fler människor att åka kollektivt istället för att ta bilen och därmed vara med och sänka koldioxidutsläppet.
Vi vill att det ska vara enklare att åka kollektivt än det är idag. Genom att samla alla resor på en hemsida istället för att man ska behöva ha koll på flera olika hemsidor tror vi att fler kommer att välja bort bilen.
Vi var medvetna om att idén är svår att genomföra, inte minst eftersom tjänsten är tänkt att vara landsomfattande. Den största risken är att inte alla buss- och tågbolag vill ansluta sig till tjänsten. Ennan annan risk är att vi inte lockar privatpersoner till att vilja åka kollektiivt via vår tjänst. Samtidigt är vi dock mycket positiva till att vår tjänst skulle bära frukt på sikt.
Vi använde oss av samarbetsverktygt Miró och designmetoden LDJ för att komma fram till en lösning på vårt valda problemområde. Post-it-lappar används för att diskutera både bättre och sämre idéer. Gruppen röstade sedan med röda pluppar för att komma överens om en slutgiltlig lösning.
Första steget i designprocessen var att göra flowcharts där en webbapplikations skelett kartläggs. Dessa gjordes för att skapa en överblick av vår webbapplikation, som fungerade som en tidig skiss. Miró användes för att skapa flowcharts.
Nästa steg var att göra wireframes. I detta steg delade vi upp vår grupp och arbetade enskilt eller i par och gjorde egna modeller på olika håll. Detta gjordes då det blir svårt att vara för många på samma arbetsyta och att det skulle genereras mer unika idéer om vi var uppdelade. Vid ett tillfälle, då tillgänglighetsanpassning diskuterades, kom vi till insikt att vi var tvungna att göra vissa ändringar i vår prototyp. Vi kände till exemepel att vi behövde byta ut vissa ikoner mot text. En annan sak vi ändrade var teckenstorleken, detta för att göra det enklare för synskadade att använda vår hemsida.
Vi utformade ett frågebatteri relevant för förbättrandet av vår prototyp. Innan våra frågor ställdes fick respondenterna höra en inledande text där vi bland annat tackade för att de ställde upp på användartestet och förklarade hur det skulle gå till. Efter inledningen ställde vi våra intervjufrågor. Därefter testade vi två scenarion. Vi avslutade med checkfrågor rörande hur de upplevde testet.
Vi valde delvis ut intervjufrågorna för att de skulle fungera som uppvärmning. Att fråga om vad respondenternas senaste resmål var såg vi dessutom som en möjlighet att skapa kontakt genom att visa intresse för hen samtidigt som vi fick information om hens resvanor. Vi tog med två frågor (fråga 2 och 3) som rörde respondenternas resvanor innan pandemin för att se om det var något vi behövde ta hänsyn till i vår analys. Vi ställde även en fråga om vilken tjänst de använde vid en bokning av en resa som skett under de senaste sex månaderna (fråga 9). Svaret på den frågan gjorde att vi kunde få en överblick om vilken metod respondenterna gillar att använda vid bokning av buss-/tågresa.
Detta är hur vår prototyp för att minska fossila bilresor såg ut. Namnet på denna applikation blev Pendler!